معصيت من قوت و قدرت پيدا کردی، تو را شنوای بينا قرار دادم، هر خوبی که به تو می رسد از خداوند است و هو بدی که به تو می رسد از خود توست زيرا من به خوبيهای تو از تو سزاوارترم و تو به بديهايت از من سزاوارتری زيرا من از آنچه انجام می دهم سوال و بازخواست نمی شوم و آنها سوال و بازخواست می شوند، آنچه اراده داشتی برايت منظم کردم».(١)

يکی از اصحاب از امام صادق عليه‌السلام پرسيد؟ آيا خداوند بندگانش را بر اعمالشان مجبور ساخته است؟ حضرت در پاسخ فرمود: اللَّهُ أَعْدَلُ مِنْ أَنْ يُجْبِرَ عَبْداً عَلَى فِعْلٍ ثُمَّ يُعَذِّبَهُ عَلَيْه‏ «خداوند عادلتر از آن است که بنده ای را مجبور به کاری کند سپس او را بر انجام آن مجازات نمايد». (٢)

در حديث ديگری امام رضا عليه‌السلام جبر و تفويض را رد کرده و در جواب يکی از اصحاب که پرسيد آيا خداوند کارها را به بندگان واگذار و تفويض نمود؟ فرمود: اللَّهُ أَعَزُّ مِنْ ذَلِك «خداوند تواناتر از آن است که چنين کند» پرسيد آيا آنها را مجبور بر گناهان کرده؟ فرمود: اللَّهُ أَعْدَلُ وَ أَحْكَمُ مِنْ ذَلِك‏ «خداوند عادلتر و حکيمتر از آن است که چنين کند».(٣)

را حل روشن برای مساله جبر و ختيار

وجدان عمومی و فطرت همگانی يکی از روشنترين دلائل اختيار است و طرفداران اختيار و حتی جبريون عملا اصل اختيار و آزادی را پذيرفته اند لذا می بينيم:

١ ـ همه نيکوکاران را مدح و تمجيد می کنند و بدکاران را ملامت و

__________________

(١) اصول کافي، باب امربين الامرين، حديث ١٢.

(٢) بحار الانوار، جلد ٥، صفحه ٥١.

(٣) اصول کافي، باب امربين الامرين، حديث ٣.

۲۳۷۱