فلسفه امتياز معصومين علیهم‌السلام

عن ابي عبدالله عليه‌السلام: أَنَّ اللَّهَ أَوْحَى إِلَى مُوسَى فَقَالَ يَا مُوسَى إِنِّي اطَّلَعْتُ إِلَى خَلْقِي اطِّلَاعَةً فَلَمْ أَجِدْ فِي خَلْقِي أَشَدَّ تَوَاضُعاً لِي مِنْكَ فَمِنْ ثَمَّ خَصَصْتُكَ بِوَحْيِي وَ كَلَامِي مِنْ بَيْنِ خَلْقِي‏... امام صادق عليه‌السلام فرمودند: خداوند به موسی وحی فرستاد که من به همه انسانها توجهی کردم و در بين آنها تواضع تو را نسبت به خودم از همه کس بيشتر يافتم پس به همين جهت تو را به وحی خود اختصاص داده و از بين همگان برگزيدم.(١)

قال علي عليه‌السلام: عَلَى قَدْرِ النِّيَّةِ تَكُونُ مِنَ اللَّهِ الْعَطِيَّة. علی عليه‌السلام فرمودند: عنايت و عطای خداوند به اندازه نيت انسان است. (٢)

قرآن در آيه آخر از سوره عنکبوت به همين نکته اشاره می فرمايد: وَ الَّذينَ جاهَدُوا فينا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنا وَ إِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنين‏ کسانيکه در راه ما مجاهده و کوشش می کننند حتما آنها را به راههای خودمان هدايت می کنيم و بدرستيکه خداوند با نيکوکاران است.

مباحثه مرد مادی با امام صادق عليه‌السلام

مرد مادی از امام صادق عليه‌السلام پرسيد؟ چرا خداوند يک دسته را شريف و با ويژگيهای نيک و دسته ديگر را پست و با خصائص زشت پديد آورده است؟ حضرت فرمود: شريف کسی است که اطاعت خداوند کند و پست کسی است که نافرمانی او کند. پرسيد آيا در ميان مردم ذاتا گروهی بهتر از گروه ديگر نيستند؟ امام عليه‌السلام فرمودند: نه، تنها ملاک فضيلت و برتری تقوا

__________________

(١) وسائل الشيعه، جلد ٤، صفحه ١٠٧٥.

(٢) غرر الحکم.

۲۳۷۱