فضائل العلوم ودقائقها فإنّ العلم يبقى وغيره يفنى فإنّه حياة أبديّة ، قيل : «العالمون أحياءٌ وإن ماتوا» ، وكفى بلذّة العلم داعياً إلى التحصيل للعاقل.

وقد يتولّد الكسل من كثرة البلغم والرّطوبات ، وطريق تقليله تقليل الطّعام. وذلك لأنّ النّسيان من كثرة البلغم ، وكثرة البلغم من كثرة شرب الماء ، وكثرة شرب الماء من كثرة الأكل.

والخبز اليابس يقطع البلغم والرّطوبة ، وكذا أكل الزبيب ولا يكثر الأكل منه حتّى لا يحتاج إلى شرب الماء فيزيد البلغم.

والسّواك يقلّل البلغم ويزيد في الحفظ والفصاحة ، وكذا القيء يقلّل البلغم والرّطوبات.


عالى با بى‌كوششى و يا كوشش بدون بلندهمّتى ، نتيجه مطلوبى ندارد ، وبايد كه دانشجو براى بدست آوردن علم و مواظبت بر تامّل ودقّت در مطالب دقيق آن ، نفس خود را به زحمت و رنج وادارد ، زيرا علم باقى مى ماند و غير علم فانى مى شود ، و علم زندگىِ ابدى است ، و گفته شده كه : دانشمندان زندگانند گرچه از دنيا رفته باشند ، و به جاست كه تنها به خاطر لذّت معنوى علم هم كه باشد ، شخص عاقل آن را كسب كند «با اين كه غير از لذّت معنوى داراى هزارها فايده ديگر است» و گاهى كسالت از زيادى بلغم و رطوبتهاست ، و راه كم كردن آن كم نمودنِ طعام است ، زيرا فراموشى از زيادى بلغم و زيادى بلغم از زياد نوشيدن آب است ، و نان خشك بلغم و رطوبت را قطع مى‌كند ، و همچنين خوردن مويز ، ليكن نبايد خوردن آن به اندازه اى باشد كه باعث نوشيدن آب بسيار شود ، زيرا در اين صورت بر بلغم افزوده مى شود ، و مسواك زدن ، بلغم را كم كرده و حافظه و فصاحت و نيك سخن گفتن را تقويت مى‌كند ، و راه كم خوردن ، تأمّل در منافع و سودهاى

۶۳۲۱