دو. هماهنگی با نیاز مخاطب

نوشته خوب پیش از شکل یابی واستوار شدن ، مخاطب خود را ارزیابی می کند. برخی از نیازهای مخاطب فطری اند ، یعنی پاسخ گویی به آنها عین تعهّد است؛ وبرخی زاید و «نیازنما» یند. در نوشته خوب ، خواننده باید پاسخ نیازهای فطری خود را بیابد ، خواه علمی باشد وخواه احساسی ، کاربردی ، تفریحی ، وجز آنها. از این رو ، پیش از دست بردن به قلم ، باید بدانیم :

ـ برای چه کسانی می نویسیم.

آن کسان چه نیازهای فطری واصیلی دارند.

ـ راه پاسخگویی به آن نیازها چیست.

ـ آن راه را چگونه با قالب وزبان گفتار خود هماهنگ وهمنوا سازیم.

سه. اصالت واستواری مفهوم

نوشته خوب باید مبانی واصول خود را از سرچشمه ای وام بگیرد که تشنگی انسان وجهان را سیراب کند ، نه آن که او را به امید آب به سوی سراب بکشاند. نویسندگانی که اصول فکری خویش را از شرق وغربِ اندیشه ای وام می گیرند ، حتّی اگر مطلب خُنثا بنویسند ـ البتّه به اعتقاد ما ، مطلب خُنثا وجود ندارد به هر حال روزی خواننده خود را به بیراهه می برند. هر نوشته ای ، با هر موضوع وفضایی ، باید رو به قبله حقیقی داشته باشد ومحراب عبادتی عاشقانه باشد. اگر نوشته ای از سرچشمه وحی خداوند وسنّت پاکان سیراب گردد ، نیازهای فطری مخاطب را حتماً پاسخ می گوید. اگر می بینید که بیگانگان ونیز خودی های بیگانه پیمان ، گاه در گرفتن مهار فکری جامعه پیشتازند ، نه از آن رو است که برحقّند. این ، از کم کاری وکم کوشی وکم حوصلگی بعضی از مؤمنان اهل قلم است!

در این میان ، باید دقّت ورزیم که به نام دین ، هر تر وخشکی را بر سفره اندیشه مردم ننشانیم وتا اطمینان نیافته ایم که سخنی ریشه در وحی خداوند وسنّت پاکان دارد ، آن را به قلم نیاوریم ، حتّی اگر میان دینداران مشهور باشد.

٢. ویژگی های نوشته خوب از حیث آیین

یک. درست نویسی

دو. شیوا نویسی

نوشته خوب باید هم بر پایه قواعد وهنجارهای شناخته شده ادبی استوار باشد وهم دلکش وشیوا

۳۹۱۱