در شمار نمایندگان امام هادی همچنین باید از «ابراهیم بن محمد همدانی» نام برد. حضرت هادی طی نامه ای به او نوشت :

«وجوه ارسالی رسید ، خدا از تو قبول فرماید واز شیعیان ما راضی باشد وآنان را در دنیا وآخرت همراه ما قرار دهد ...».

این نامه به روشنی نشان می دهد که ابراهیم از طرف امام مسئولیت مالی داشته واحتمالاً غیر از وظائف دیگر موظف بوده وجوه جمع آوری شده از شیعیان را نزد امام بفرستد. امام در ادامه این نامه ، در تقدیر از فعالیت ها وتأیید موقعیت وی نوشت :

«نامه ای به «نضر» (۱) نوشتم وبه او سفارش کردم که متعرض تو نشود وبا تو مخالفت نکند وموقعیت تو را نزد خویش به وی اعلام کردم. به «ایوب» (۲) نیز عیناً همین را دستور دادم. همچنین به دوستداران خود در همدان نامه ای نوشته وبه آنان تأکید کردم که از تو پیروی نمایند ویادآوری نمودم که : «ما جز تو وکیلی درآن ناحیه نداریم». (۳)

در هر حال نقش سازمان وکالت ، بهویژه در زمان حکومت متوکل عباسی ، نمایان بود. متوکل با جذب واستخدام نظامیِ افرادی که بینش ضد علوی داشتند ، می کوشید تا ترتیب کار مخالفان خود را بدهد وفعالیت های سازمان یافته زیرزمینی علویان بهویژه امامیه ، را نابود سازد. او دست به یک رشته عملیات نظامی جهت بازداشت ودستگیری شیعیان زد واین برنامه را با خشونت وشدت ادامه داد ، به طوری که بعضی از وکلای امام در بغداد ، مدائن ، کوفه وسایر نقاط عراق زیر شکنجه درگذشتند وعده ای دیگر به زندان افتادند (۴). این اقدامات

__________________

۱ ـ نضر بن محمد همدانی (تنقیح المقال ، ج ۳ ، ص ۲۷۱).

۲ ـ ایوب بن نوح بن دراج (قاموس الرجال ، ج ۲ ، ص ۲۴۲).

۳ ـ طوسی ، اختیار معرفه الرجال ، ص ۶۱۱ ۶۱۲ ، حدیث ۱۱۳۶.

۴ ـ طوسی ، همان کتاب ، ص ۶۰۳ و ۶۰۷ (حدیث ۱۱۲۲ و ۱۱۲۹ و ۱۱۳۰) ؛ دکتر حسین ، جاسم ، تاریخ

۷۵۸۱