نوح ...» (۱). از این آیه صریحاً برمی آید که خداوند ازپیامبران پیمان گرفته است ، در این صورت چگونه ممکن است پیمان خود را تبدیل کند؟ هیچ یک از پیامبران به قدر چشم بر هم زدن به خدا شرک نورزیده اند ، چگونه خدا کسی را به پیامبری مبعوث می کند که بیش تر عمر خود را با شرک به خدا سپری کرده است؟! ونیز پیامبر فرمود : «در حالی که آدم بین روح وجسد بود (هنوز آفریده نشده بود) من پیامبر شدم».

باز یحیی گفت : روایت شده است که پیامبر فرمود : «هیچ گاه وحی از من قطع نشد ، مگر آن که گمان بردم که به خاندان خطّاب (پدر عمر) نازل شده است» ، یعنی نبوت از من به آن ها منتقل شده است.

حضرت فرمود : این نیز محال است ، زیرا امکان ندارد که پیامبر در نبوت خود شک کند ، خداوند می فرماید : «خداوند از فرشتگان وهمچنین از انسان ها رسولانی بر می گزیند» (۲). (بنابر این ، با گزینش الهی ، دیگر جای شکی برای پیامبر در باب پیامبری خویش وجود ندارد).

یحیی گفت : روایت شده است که پیامبر صلى‌الله‌عليه‌وآله فرمود : «اگر عذاب نازل می شد ، کسی جز عمر از آن نجات نمی یافت».

حضرت فرمود : این نیز محال است ، زیرا خداوند به پیامبر اسلام فرموده است : «ومادام که تو در میان آنان هستی ، خداوند آنان را عذاب نمی کند ونیز مادام که استغفار می کنند ، خدا عذابشان نمی کند» (۳). بدین ترتیب تا زمانی که پیامبر در میان مردم است وتا زمانی که مسلمانان استغفار می کنند ، خداوند آنان را عذاب نمی کند. (۴)

__________________

۱ ـ «وَإِذْ أَخَذْنَا مِنَ النَّبِیّینَ مِیثَاقَهُمْ وَمِنْکَ وَمِنْ نُوح ...» (سوره احزاب : ۷)

۲ ـ «اللّهُ یَصْطَفِی مِنَ المَلائِکَهِ رُسُلاً وَمِنَ النَّاسِ ...» (سوره حج : ۷۵)

۳ ـ «وَمَا کَانَ اللّهُ لِیُعَذِّبَهُمْ وَأَنْتَ فِیهِمْ وَمَا کَانَ اللّهُ مُعَذِّبَهُمْ وَهُمْ یَسْتَغْفِرُونَ» (سوره انفال : ۳۳)

۴ ـ طبرسی ، احتجاج ، ج ۲ ، ص ۲۴۷ ۲۴۸ ؛ مجلسی ، بحار الأنوار ، ج ۵۰ ، ص ۸۰ ۸۳ ؛ قرشی ، سید علی اکبر ، خاندان وحی ، ص ۶۴۴۶۴۷ ؛ مقرّم ، سید عبدالرزاق ، نگاهی گذرا بر زندگانی امام جواد عليه‌السلام ، ترجمه دکتر پرویز لولاور ، ص ۹۸ ۱۰۰.

۷۵۸۱