نهی ، حرام بودن آن است!

بلی حرمت شراب در قرآن مجید صریحاً بیان شده است.

در کجای قرآن؟

آن جا که خداوند (خطاب به پیامبر) می فرماید : «بگو پروردگار من ، تنها کارهای زشت ، چه آشکار وچه پنهان ونیز «اِثْم» (گناه) وستم بناحق را حرام نموده است ...». (۱)

آن گاه امام پس از بیان چند موضوع دیگر که در این آیه تحریم شده ، فرمود : مقصود از کلمه «اثم» در این آیه که خداوند آن را تحریم نموده ، همان شراب است ، زیرا خدا در آیه دیگری می فرماید :

«از تو از شراب وقمار می پرسند ، بگو در آن ، «اثم کبیر» (گناهی بزرگ) وسودهایی برای مردم هست وگناهش از سودش بزرگ تر است». (۲)

واثم که در سوره اعراف صریحاً حرام معرفی شده ، در سوره بقره در مورد شراب وقمار به کار رفته است ، بنابراین شراب صریحاً در قرآن مجید حرام معرفی شده است.

مهدی ، سخت تحت تأثیر استدلال امام قرار گرفت وبی اختیار رو به «علی بن یقطین» (که حضور داشت) کرد وگفت : به خدا این فتوا ، فتوای هاشمی است! علی بن یقطین گفت : «شکر خدا را که این علم را در شما خاندان پیامبر صلى‌الله‌عليه‌وآله قرار داده است». (۳)

مهدی از این پاسخ ناراحت شد ودر حالی که خشم خود را به سختی

__________________

۱ ـ قُلْ اِنَّما حَرَّمَ رَبِّیَ الْفَواحِشَ ما ظَهَرَ مِنْها وَما بَطَنَ والإْثمَ وَالْبَغْیَ بِغَیْرِ الحَقَّ ... (سوره اعراف : ۳۳).

۲ ـ یَسْئَلوُنَکَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَیْسِر قُلْ فیهِما اِثْمٌ کَبیرٌ وَمَنافِعُ لِلنّاسِ وَاِثْمُهُما اَکْبَرُ مِنْ نَفْعِهِما ... (سوره بقره : ۲۱۹).

۳ ـ در آن زمان ، عنوان بنی هاشم یا هاشمی ، شامل بنی عباس وعلویان ، هر دو می شده است. واین که مهدی گفت : این ، فتوای هاشمی است ، می خواست این افتخار را شامل بنی عباس نیز معرفی کند. گویا مقصود علی بن یقطین این بود که : به حکم قرابتی که میان بنی عباس وعلویان هست ، علم ودانش امام کاظم برای مهدی عباسی نیز موجب افتخار است.

۷۵۸۱