تسنن از طریق «ابوهُریره» به این صورت نقل کرده اند : «لا تُشَدُّ الْرِّحالُ اِلاّ اِلی ثَلاثَهِ مَساجِد : مسجدالحرام وَمَسْجِدی هذا وَمسجدالأقصی» (۱) ودر هیچ یک از آن ها جمله : «وَهُوَ یَقومُ لَکُمْ مَقامَ الْمسجدالحرام». (مسجدالأقصی برای شماحکم مسجدالحرام را دارد) ، وجود ندارد!

پیداست که این حدیث با این نکته اضافی به دستور «عبدالملک» توسط زهری جعل شده ومربوط به زمانی است که «عبدالله بن زبیر» بر مکه مسلط بود وعبدالملک در منطقه شام به قدرت رسیده بود وبین آن دو ، کشمکش نظامی وسیاسی وجود داشت وهر وقت مردم شام می خواستند به حج بروند ، ناگزیر چند روزی در مکه (منطقه نفوذ عبدالله بن زبیر) می ماندند ، واین ؛ فرصت بسیار خوبی بود برای عبدالله بن زبیر که بر ضدّ عبدالملک تبلیغات کند ، وچون عبدالملک نمی خواست حاجیان شام تحت تأثیر این تبلیغات قرار گیرند وبدینوسیله مشروعیت حکومت او در مرکز خلافت نیز خدشه دار شود ، سفر حج را متوقف ساخت. مردم شکایت کردند که چرا ما را از حج واجب باز می داری؟ عبدالملک گفت : ابن شهاب زهری از پیامبر نقل می کند که حضرت فرمود : بار سفر بسته نمی شود مگر به سوی سه مسجد : مسجدالحرام ، مسجد من ، ومسجدالأقصی ، ومسجدالأقصی برای شما حکم مسجدالحرام را دارد ، واین سنگی که رسول خدا شب معراج پای خود را روی آن گذاشته ، جای کعبه را می گیرد!!

آن گاه به دستور عبدالملک بر فراز آن سنگ قُبّه ای ساختند وبرای آن پرده های حریر آویختند وخادمانی برای آن معین کردند ومردم را به طواف آن واداشتند ، واین رسم ، در تمام دوره بنی امیه باقی بود. (۲)

__________________

۱ ـ صحیح مسلم ، ج ۴ (کتاب الحج) ، ص ۱۲۶ سنن ابی داود ، تصحیح وتعلیق : محمد محیی الدین عبدالحمید ، بیروت ، دار احیاء التراث العربی ، (کتاب الحج) ، ص ۲۱۶ سنن نسائی بشرح سیوطی ، ج ۲ ، ص ۳۷ و ۳۸. این حدیث را به همین صورت ، ترمذی نیز از طریق ابوسعید خدری نقل کرده است (الجامع الصحیح = سنن ترمذی ، ج ۲ ، باب ۲۴۳ ، حدیث ۳۲۶ ، ص ۱۴۸).

۲ ـ ابن واضح ، همان مأخذ ، ج ۳ ، ص ۸. ور.ک : اضواء علی السنه المحمدیه ، محمود ابوریّه ، ص ۱۵۷.

۷۵۸۱