عقل داوری می کند که واگذاری سرنوشت امت به حال خویش ، در آن شرائط بحرانی ، نه به صلاح مکتب بود ، ونه حتی به صلاح خود پیروان ، بلکه تنها تصمیم رهبر برگزیده خدا ، دائر بر تعیین یک نفر ، با شرائطی که یادآوری شد ، می توانست ریشه اختلاف را برکند ، افراد نالایق را عقب زند ، وامت را زیر لوای پیروی از امام منصوص به پیش برد.

سیره پیشوایان معصوم عليهم‌السلام

در سطور پیشین ، با شیوه نگارش تاریخ تحلیلی ومزایای آن آشنا شدیم ، یکی از بزرگ ترین عوامل سازنده تاریخ را شناختیم وبالاخره نقشه وبرنامه حکیمانه وحی برای بقای مکتب را دیدیم. اکنون وقت آن رسیده که در باب سیره پیشوایان معصوم عليهم‌السلام نیز که موضوع بحث این کتاب را تشکیل می دهد ، به صورتی فشرده سخن بگوییم.

بررسی آثار اسلامی نشان می دهد که سیره اهل بیت گرامی پیامبر ، پس از سیره حضرت رسول ، از مهم ترین موضوعاتی است که افکار محدثان وسیره نویسان را به خود اختصاص داده است. چنانچه اگر از مجموع کتاب هایی که در این موضوع ، از آغاز قرن دوم تاکنون نوشته شده است آماری تهیه شود ، خواهیم دید حتی ذکر اسامی آن ها در یک کتاب نمی گنجد ، چه رسد به خود کتاب ها که گردآوری آن ها کتابخانه ای بس بزرگ را تشکیل خواهد داد. خوشبختانه فهرست های موجود از شیعه وسنی پرده از روی این واقعیت برداشته وگذشته از کتاب «کشف الظنون» کاتب چلبی (۱۰۱۷ ۱۰۶۷ ه) و «الذریعه» علامه تهرانی (۱۲۹۳. ۱۳۸۹ ه) و «مرآه الکتب» شهید ثقه الإسلام (م / ۱۳۳۰ ه) وفهارس کتابخانه های موجود در جهان ، اخیراً محقق محترم «عبدالجبار الرفاعی» با تتبع وتفحص در مصادر ومنابع کتابشناسی موفق به جمع آوری مجموعه ای از کتابشناسی اهل بیت ومعصومین عليهم‌السلام گردیده وحاصل

۷۵۸۱