آورديم ، يَضْرِبَانِ شد بر وزن يَفْعِلانِ. ياء ، حرف استقبال ، ضاد فاء الفعل ، راء عين الفعل ، باء لام الفعل ، و الف علامت تثنيه و هم ضمير فاعل و ضمير منفصلش ، هُماست ، و نون عوض رفعى است كه در واحد بوده.

يَضْرِبُونَ : يعنى مى زنند ايشان گروه مردان غايب در زمان آينده. صيغه جمع مذكّر غايب است از فعل مستقبل ، صحيح و ثلاثى و مجرد و معلوم.

يَضْرِبُونَ در اصل يَضْرِبُ بود ( مفرد بود ) خواستيم كه جمع مذكّر غايب بنا كنيم ، واو كه علامت جمع مذكّر و هم ضمير فاعل بود با نون عوض رفع در آخرش درآورديم ، يَضْرِبُونَ شد بر وزن يَفْعِلُونَ. ياء ، حرف استقبال ، ضاد فاء الفعل ، راء عين الفعل ، باء لام الفعل ، واو علامت جمع مذكّر و هم ضمير فاعل است و ضمير منفصلش ، هُمْ است ، و نون عوض رفعى است كه در واحد بوده.

* * *

و آن سه كه مؤنّث را بود : تَضْرِبُ ، تَضْرِبَان ، يَضْرِبْنَ.

تَضْرِبُ : يعنى مى زند او يك زن غايبه در زمان آينده. صيغه مفرده غايبه مؤنّث است از فعل مضارع ، صحيح و ثلاثى و مجرد و معلوم.

تَضْرِبُ در اصل ضَرَبَ بود ( مفرد مذكّر بود از فعل ماضى ) خواستيم مفرده مؤنّث بنا كنيم از فعل مضارع ، تاء كه علامت استقبال بود در اولش درآورديم ، و فاء الفعل را ساكن و عين الفعل را مكسور ولام الفعل را مضموم كرديم ، تَضْرِبُ شد بر وزن تَفْعِلُ. ضاد فاء الفعل ، راء

۹۸۴۵