در هر صورت يکی از آيات و نشانه های با عظمت خداوند متعال آفرينش آسمانهاست که قرآن هم با عظمت خاصی از آن ياد نموده و ٣١٣ مرتبه نام آسمان به لفظ مفرد و جمع در آيات قرآن آمده است و در مواردی آشکارا بشر را دعوت کرده که در خلقت آسمانها دقت کند تا بر معرفت او افزوده شود.

در سوره (ق) می فرمايد: أَفَلَمْ يَنْظُرُوا إِلَى السَّمَاءِ فَوْقَهُمْ كَيْفَ بَنَيْنَاهَا وَزَيَّنَّاهَا وَمَا لَهَا مِنْ فُرُوجٍ «آيا به آسمانی که بر فراز آنان است توجه نکردند که چگونه آنرا بنا کرديم و بوسيله ستارگان زينت بخشيديم و هيچ شکافی در آن نيست». مخصوصاً در روايات اسلامی آمده است که سحر خيزان وقتی برای نماز شب بر می خيزند نخست به آسمان نگاه کنند و آيات آخر سوره آل عمران را بخوانند.

توجه و نظر معصومين به آفرينش آسمانها

پيامبر اکرم صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم آنگاه که برای نماز شب بر می خاست نخست مسواک می کرد و سپس نظری به آسمان می افکند و اين آيات را تلاوت می کرد: إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ... .(١)

مناجات علی عليه‌السلام هنگام مطالعه آسمان

يکی از اصحاب امير المومنين عليه‌السلام بنام حبّه عرنی می گويد شبی من با نوف در حياط دار الاماره کوفه خوابيده بوديم اواخر شب ناگهان متوجه شديم علی عليه‌السلام در صحن دار الاماره مانند افراد واله و حيران دستها را به ديوار نهاده و اين آيات را تلاوت می فرمود: إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ

__________________

(٧) مجمع البيان ذيل آيه مذکور.

۲۳۷۱