روزه و زکات وارد محشر می شود اما کسانی را دشنام يا نسبت ناروا داده و به مال بعضی تجاوز کرده و به بعضی کتک زده ... برای جبران گناهانش از حسناتش به اين و آن می دهند اگر حسناتش تمام شود از گناهان صاحبان حق به حساب او می گذارند سپس او را در آتش می اندازند. (١)

قال ابوعبدالله عليه‌السلام: أَمَا إِنَّهُ مَا ظَفِرَ أَحَدٌ بِخَيْرٍ مِنْ ظَفَرٍ بِالظُّلْمِ أَمَا إِنَّ الْمَظْلُومَ يَأْخُذُ مِنْ دِينِ الظَّالِمِ أَكْثَرَ مِمَّا يَأْخُذُ الظَّالِمُ مِنْ مَالِ الْمَظْلُوم(امام صادق عليه‌السلام فرمودند: آگاه باشيد که کسی از راه ظلم به خیری نمی رسد بدانيد که مظلوم می گيرد از دين ظالم بيشتر از آنچه از مال مظلوم گرفته است). (٢)

صراط دنيا و آخرت چيست؟

صراط در لغت به معنای طريق و راه است و در اصطلاح آيات قرآن و احاديث اهلبيت علیهم‌السلام صراط بر دو معنا استعمال شده است يکی صراط دنيوی و ديگر صراط اخروی.

صراط دنيا عبارت است: از راه سعادت و نجات و رستگاری، چنانچه در قرآن آمده: وَأَنَّ هـٰذا صِراطي مُستَقيمًا فَاتَّبِعوهُ وَلا تَتَّبِعُوا السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُم عَن سَبيلِهِ (همانا اين راه من است که مستقيم می باشد پس آنرا متابعت کنيد و راههای ديگر را پيروی نکنيد که شما را از حق جدا می کند). (٣)

وَهـٰذا صِراطُ رَبِّكَ مُستَقيمًا (اين راه پروردگار توست که مستقيم است) (٤)، اين صراط دنيا در احاديث به تعبيرات مختلفه آمده، از قبيل: راه معرفت خداوند، اسلام، دين، قرآن، پيغمبر صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم، امير المومنين عليه‌السلام،

__________________

(١) معاد فلسفی، جلد ٣، از مسند احمد و صحيح مسلم.

(٢) همان منبع، از کافی.

(٣) سوره انعام، آيه ١٥١.

(٤) سوره انعام، آيه ١٢٦.

۲۳۷۱