خَفَّت مَوازينُهُ يعنی سبک باشد خوبيها و کم باشد طاعاتش (١) (آنچه از مرحوم طبرسی نقل شد در ضمن روايتی که هشام بن حکم از امام صادق عليه‌السلام نقل می کند آمده است). (٢)

موازين قيامت چه کسانى هستند؟ در ذيل صفحه ٢٤٢ از جلد هفتم بحار الانوار، خلاصه ای از تفسير صافی در بيان معنای ميزان آورده شده و در نهايت چنين آمده: ميزان مردم در روز قيامت آن چيزی است که قدر و قيمت هر انسانی با آن چيز به حسب عقيده و خلق و عملش سنجيده می شود تا اينکه جزای هر انسانی داده شود. اين وسيله سنجش، انبياء و اوصياء هستند، زيرا قيمت و ارزش هر انسانی به مقدار متابعتش از آنها و نزديکی او به سيره آنهاست و بی وزنی هر کسی به ميزان دوری او از انبياء و اوصياء است، در کافی و معانی الاخبار از امام صادق عليه‌السلام نقل شده که در تفسير آيه: وَنَضَعُ المَوازينَ القِسطَ لِيَومِ القِيامَةِ (ما ميزانهای عدالت را در روز قيامت قرار می دهيم) فرمودند: هُمُ الْأَنْبِيَاءُ وَ الْأَوْصِيَاء يعنی آنها ميزان ها انبياء و اوصياء هستند، در روايت ديگری فرمودند: نحن الْمَوازِينَ الْقِسْطَ (ما ميزانهای عدالت هستيم). (٣)

مرحوم علامه مجلسی از شيخ مفيد نقل می کند که در روايت آمده: أن أمير المؤمنين، و الأئمة من ذريته علیهم‌السلام هم الموازين(همانا امير المومنين و امامان و ذريه او علیهم‌السلام ميزانهای عدل در قيامت هستند). (٤)

در زيارت مطلقه اول از زيارات حضرت علی عليه‌السلام آمده است: السَّلَامُ

__________________

(١) بحار الانوار، جلد ٧، صفحه ٢٤٧ و ٢٤٣.

(٢) بحار الانوار، جلد ٧، صفحه ٢٤٨.

(٣) بحار الانوار، جلد ٧، صفحه ٢٤٣.

(٤) همان منبع، صفحه ٢٥٢.

۲۳۷۱