ب: منظور از کسانی که بعد از حضرت می آيند و حديث و سنت او را نقل می کنند فقيهان هستند نه راويان و محدثان، زيرا راوی فقط نقل حديث می کند و نمی داند آنچه که نقل می کند حديث و سنت خود حضرت است يا نه؟ معارض و مخصص را نمی شناسد و کسی اين امور را می شناسد که به مقام اجتهاد و درجه فقاهت رسيده باشد.

با توجه به اين دو نکته از حديث چنين استفاده می کنيم: فقيهان جانشينان پيغمبر اکرم صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم می باشند و شئونی که برای حضرت بود (تبليغ دين ـ قضاوت ـ زمامداری و ولايت) برای جانشينان او نيز خواهد بود.

شرايط ولی فقيه:

١ ـ اجتهاد و فقاهت: از آن رو که در حکومت دينی اداره جامعه بر اساس قوانين اسلامی است کسی که در راس قدرت قرار می گيرد بايد آگاهی کافی به قوانين اسلام داشته باشد تا در جربان اداره اجتماع از اين قوانين سرپيچی نشود اين آشنايی بايد در حد اجتهاد باشد.

٢ ـ عدالت و تقوی: زيرا اگر حاکم و فقيه از تقوی و عدالت برخوردار نباشد قدرت، او را تباه می کند و ممکن است منافع شخصی يا گروهی را بر منافع اجتماعی و ملی مقدم بدارد برای ولی فقيه درستکاری و امانت و عدالت شرط است تا مردم با اطمينان و اعتماد زمام امور را به او بسپارند.

۲۳۷۱